Make your own free website on Tripod.com

Pengenalan
Sejarah
Lambang
Pengertian
Pembelajaran
Matapelajaran
The Showroom
Kolum minggu ini
The Warehouse
Kata-kata silat
The Workshop
1930-1970
1970-2000
Nostalgia
The Workshop
Belebat
Kuntau
Tarian Silat
Buang Pukul
Links
Link
e-mail kawan
SEJARAH DAN LATAR BELAKANG SENI SILAT SENDENG: Patah Tumbuh Hilang Berganti
   
   
        


             
             
               Hj.Ismail bin Hj. Hamzah Guru Utama PSSSM

Pemergian Allahyarham Hj.Hamid dianggap sebagai satu kehilangan besar bagi keluar ga sendeng seluruhnya. Perjuangan, pengorbanan dan jasanya terhadap Seni Silat Sendeng Malaysia mempunyai erti yang amat bermakna sekali terutama di dalam memperkembangkan SSSM ke beberapa negeri di tanahair.Berbagai cabaran,onak dan duri direntasi, ombak serta badai diharungi.Namun yang pergi tetap pergi, yang tinggal sebagai pengganti. Perjuangan memartabatkan SSSM harus diteruskan. kata pepatah 'patah tumbuh hilang berganti'.

Hj.Ismail bin Hj.Hamzah, kemudiannya telah menerajui dan meneruskan perjuangan abangnya dan ditabalkan sebagai Guru Utama.Sebagai adik kepada pengasas (Hj.Hamid) dan dibesarkan di kalangan keluarga pendekar, sudah pasti memperjuang dan menyambung amanah SSSM tidak menjadi keberatan terhadap beliau.

Kebolehan dan ketokohan semulajadi berkat bimbingan ibubapa, datuk-datuk dan abangnya, menambahkan lagi kekuatan dan semangat beliau untuk melayari bahtera sendeng mengharungi samudera yang penuh dengan seribu satu macam rintangan dan halangan.

Sejak kepimpinan Hj.Ismail, SSSM telah didaftarkan pada 1992 dan kini bergerak dengan cergas di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Pahang, Perak, Kelantan dan WP Labuan.

Muka 2 dari 2

ke sebelah :lambang